GRATIS OFFERTES

Vloer

De begane grondvloer

De begane grondvloer is wat de warmte-isolatie betreft in relatief veel huizen nog niet aan de beurt gekomen. Eerst iets over het gedrag van warme lucht in een kamer. A Zo'n temperatuurverschil is één van de oorzaken van koude voeten.

. Door isolatiemateriaal aan te brengen, dat het warmtetransport sterk remt, wordt de vloer 4 à 5 C minder koud. En doordat er minder warmte verloren gaat, spaart u op energiegebruik. Dat scheelt u elk jaar circa 4 m ' gas per vierkante meter vloer

Voordelen vloerisolatie

  • hij kan koude voeten tegengaan en

  • is zeer rendabel

Koele lucht langs de vloer

ls het op 2 m hoog 20 C is, dan is het vlak boven de onge soleerde vloer zo'n 4 à 5 C kouder. En een mens ervaart een temperatuurverschil van circa 3 C tussen hoofd en voeten, als 'tocht' langs de vloer.

Circulatie

Warme lucht is lichter dan koude, en stijgt dus op in een omgeving van koude lucht. In grote trekken gaat het in een ruimte die door radiatoren of een kachel wordt verwarmd zo: vanaf het punt waar de lucht wordt verwarmd stijgt de lucht op en stroomt boven door de kamer. Gaandeweg wordt de warmte aan de omgeving afgegeven en koelt de lucht dus af. Daardoor zakt de lucht langzaam, maar aan het eind van de kamer botst hij tegen een muur en zakt daarlangs naar de vloer om dan terug te stromen naar het punt waar de lucht opstijgt. Per slot van rekening moet de lucht daar ook worden vervangen. Langs de vloer stroomt dus relatief koele lucht.

Warmte stroomt vanzelf altijd in de richting van koude. Een onge soleerde vloer van houten planken of beton laat warmte makkelijk door naar de onderliggende koude kruipruimte of onverwarmde kelder, garage, fietsenbox en dergelijke. De vloer houdt de warmte niet vast en blijft koud; een stenen vloer geleidt de warmte zelfs beter dan een houten. Dat is de tweede - en belangrijkste - oorzaak van koude voeten