GRATIS OFFERTES

Vochtbestrijding algemeen

Wateroverlast kruipruimtes

Of de bodem van de kruipruimte nu alleen vochtig is of dat er water op staat, maakt nauwelijks uit voor de vochtigheidsgraad van de kruipruimtelucht. In beide gevallen zal deze maximaal zijn.

Hoe herkent u vocht problemen ?

Vocht is een veel voorkomende boosdoener van kruipruimte problemen. Een vochtige kruipruimte heeft veel negatieve consequenties, nl:

  • koudere vloer

  • optrekkend vocht in huis, daardoor problemen met laminaat, behang etc

  • muffe lucht

  • lmeer last van huisstofmijt

  • hogere stookkosten

  • roestend leidingwerk

  • ongedierte

Isolatie - Principe

Het natuurkundige principe stelt dat vocht altijd het koudste punt van de ruimte opzoekt.

Een goed voorbeeld van dit principe is het moment dat u in uw auto uitademt. Het vocht in de uitgeademde lucht zoekt het koudste punt in de auto op en condenseert op de ramen. Wanneer u de airco aanzet beslaan de ramen niet, omdat op dat moment de airo het koudste punt in de auto is.

De werking in de kruipruimte is precies hetzelfde. In de kruipruimte is de bodem het koudste punt, gemiddeld 10 - 12 graden Celsius. Door de bodem te isoleren wordt de koude bodem ge soleerd van de warmere lucht erboven. De bodem blijft daardoor koud. De ruimte die overblijft in de kruipruimte wordt kleiner en warmer omdat de vloer erboven warmte afgeeft.

Het vocht dat in de warme lucht boven de isolatielaag aanwezig is, zoekt het koudste punt op en gaat door de isolatie naar beneden waar het condenseert op de bodem.

Iedere 4 graden temparatuurverschil tussen de bodem en de resterende kruipruimte zorgt voor een daling van de luchtvochtigheid met 20 %. Hoe hoger dus de isolatiewaarde van het product des te hoger het noodzakelijke temperatuurverschil zal worden en des te droger de kruipruimte zal worden.

Houten vloeren

Zorgen voor een relatieflage luchtvochtigheid in de kruipruimte heeft als voordeel dat er minder vocht zal kunnen condenseren tegen de bouwmuren. Vooral bij houtenbalkvloeren die in koude (buiten)muren zijn opgelegd, kan condensvocht de balkkoppen doen rotten. Dat geldt ook bij de strijkbalk, die vlak langs de buitenmuur loopt.